בלוטת התריס

טיפול בתת פעילות בבלוטת התריס, המלצות תזונה ונקודות חשובות

בלוטת התריס המכונה גם בלוטת המגן Thyroid gland היא בלוטה קטנה וחיונית, השייכת למערכת האנדוקרינית ותפקידה לייצר הורמונים המווסתים את חילוף החומרים בגוף. בלוטת התריס נמצאת בקדמת הצוואר, מתחת לפיקת הגרון ומעל עצם החזה, ממש מתחת לפני העור.

השפעת הבלוטה מושגת בעיקר ע"י הפרשת ההורמונים ,(thyroxine (T4) / triiodothyronine (T3 כאשר ההורמון הפעיל הוא T3 המשפיע על קצב חילוף החומרים בתאים. בלוטת התריס מפרישה בעיקר את ההורמון ,T4 המומר ל T3 בכבד, בכליות ורקמות נוספות בגוף. המרה זו דורשת התערבות של מספר אנזימים הנחוצים לתהליך וכן נוכחות מספקת של קורטיזול (Cortisol) המופרש מבלוטת האדרנל (Adrenal gland).

 תת פעילות בבלוטת התריס נובעת ממספר סיבות עיקריות:

גנטיקה – מחלה זו הינה גנטית ברוב המקרים ועוברת לרוב בתורשה מסבתא לנכדה. ברוב המקרים מחלה זו תוקפת נשים, אך ישנם גם מקרים בהם גברים חולים במחלה זו.
מחלת האשימוטו Hashimoto’s Thyroiditis – מחלה אוטואימונית, בה הגוף מפתח נוגדנים התוקפים את בלוטת התריס. המחלה מתבטאת בדלקת כרונית של הבלוטה, עם נפיחות מוצקה, ובכשל חלקי או מלא של ייצור T4.
בעקבות פעילות יתר של בלוטת התריס – כתוצאה מהמחלה עצמה המביאה בסופו של דבר ל"תשישות" הבלוטה, וכן כתוצאה מהטיפול הרדיואקטיבי (הניתן ברוב המקרים) הגורם להרס חלקי או מלא של בלוטת התריס.
גיל המעבר – בקרב הרבה נשים המגיעות לגיל המעבר, בלוטת האדרנל אינה נמצאת בתפקוד אופטימאלי מסיבות שונות ומגוונות, כמו למשל: עומס נפשי ופיזי במהלך גיל הפוריות, תזונה לקויה וחוסר בויטמינים ומינרלים החיוניים לתפקוד הבלוטה, מחלות אוטואימוניות או אחרות, זיהום סביבתי וכו'.

 לבלוטת התריס השפעה ישירה לרמת הערנות והחיוניות של האדם, אך היא כמובן מושפעת ממצבו הכללי של הגוף והמערכת ההורמונאלית, בפרט בלוטת האדרנל.
בלוטות האדרנל והתריס קשורות יחד בתפקוד היומיומי בהתמודדות עם השפעת הסטרס על הגוף. היחלשות של בלוטת האדרנל ורמות הורמונים נמוכות משפיעים ישירות על תפקוד בלוטת התריס ועלולים להביא לחסר בהורמוני T3 / T4.

הירידה בתפקוד הבלוטה היא ביטוי לחולשה של הגוף, (על רקע נפשי, על רקע מתח מצטבר המשפיע על תפקוד בלוטת האדרנל, או על רקע גיל המעבר) – אשר יכולה בהחלט להתאזן מחדש, באמצעות טיפול נכון, אי טיפול יכול לגרום להחמרת המצב ולפגיעה רב מערכתית בגוף.

 טיפול קונבנציונלי

הטיפול הנפוץ ביותר בתת פעילות של בלוטת התריס נעשה ע"י תוספת חיצונית של ההורמון טירוקסין, ללא כל ניסיון של תמיכה בפעולת הגוף הטבעית, או חיזוק תפקוד הבלוטה עצמה. ברוב המקרים הטיפול ניתן לאורך כל החיים וגורם לבלוטה לעצלות מישנית (אינו מעודד אותה לנסות לשקם את תפקודה), יחד עם מעקב צמוד – בתקווה לאיזון מרבי. טיפול טבעי בשילוב עם שינוי תזונתי ופעילות גופנית עשויים לסייע בהחלמה ובשיפור התפקוד וההרגשה.

למה לשים לב? (סימפטומים אופייניים) 

1. שינויים בתיאבון – ירידה בתיאבון או תחושה של רעב תמידי
2. עלייה במשקל וקושי לרדת במשקל
3. עצירות וחילוף חומרים נמוך
4. נשירת והתפצלות השיער
5. עור יבש, קשקשי ומעובה (לעיתים גם סבוריאה)
6. היחלשות הציפורניים
7. עייפות כללית, חולשה וחוסר אנרגיה (פיזית, נפשית ומחשבתית)
8. עייפות וחולשה ברגליים
9. דיכאון
10. וסת לא סדיר, היעדר או הפסקה של מחזור הווסת. כמו כן ייתכנו גם רמות פרולקטין גבוהות המושפעות מרמה מוגברת של TRH .
11. לחץ דם נמוך ודופק נמוך
12. טמפרטורת גוף בסיסית נמוכה (חום הגוף במנוחה), המשקפת את קצב חילוף החומרים הנמוך. (מומלץ למדוד חום שחר – לפני הקימה מהמיטה בבוקר במשך מספר ימים לשם השוואה)
13. חוסר מיקוד ובעיות קשב וריכוז
14. ירידה בדחף המיני ובעוצמת התשוקה המינית
15. רגישות יתר לקור בעיקר בידיים ו/או ברגליים
16. נטייה לבצקות ונפיחות בגוף כמו כן נטייה לצבירת נוזלים ברקמות.
17. במקרים נדירים יכול להתפתח זפק goiter מסוגים שונים, בהם ניתן להבחין במעין גוש נפוח, הבולט באזור הצוואר.

רצוי לרשום שינויים משמעותיים ולציין תאריך על מנת לערוך מעקב ולהציע שינויים בהתאם.
בזמן טיפול אלטרנטיבי, יש לרשום גם תאריכים בהם שכחת לנטול אלטרוקסין, זוהי תופעה שכיחה בזמן הטיפול.

המלצות תזונה

המלצות תזונה אלו נכתבו עבור אלו הסובלים מתת פעילות בבלוטת התריס, או מחוסר איזון בתפקוד הבלוטה המשתנה מתת פעילות לעודף פעילות לסירוגין.
המלצות אלו מיועדות גם לאלו הנוטלים אלטרוקסין במינונים שונים ומי שאינו נוטל תרופות ומתאימות גם לאלו הנוטלים תחליפים צמחיים שונים.

יש להקפיד על תזונה מאוזנת לעבור לתפריט המבוסס ברובו על פירות וירקות, בעיקר הרבה מאוד ירקות ירוקים, דגנים, קטניות ודגים טריים (לא מעושנים ולא משומרים).
בשר אדום- רצוי להימנע לחלוטין, אם ממש קשה, לא יותר מפעם בשבוע.
עוף / הודו – רצוי להימנע לחלוטין, אם ממש קשה, לא יותר מפעמיים בשבוע.
ביצים – ביצה אחת ביום, ולא יותר מ 5 בשבוע (ביצים מהוות תחליף חלבוני לבשר והן עשירות בויטמין B12).
להימנע לחלוטין מאצות, דגים נאים ופירות ים. 

ירקות ממשפחת המצליבים – רצוי להימנע מאכילת ירקות טריים ממשפחה זו משום שהם סופחים יוד המעכב את פעילות הבלוטה.  ניתן לאכול ירקות ממשפחת המצליבים כשהם מבושלים.
הירקות הנכללים במשפחת המצליבים הם: כרוב, כרובית, ברוקולי, כרוב ניצנים, כרוב סיני, לפת,  צנון, צנונית, חרדל, גרגיר הנחלים, רוקט- ארוגולה, קולורבי וחזרת.
כרוב לבן נכלל במשפחת המצליבים אך ניתן לאכלו בצורת כרוב כבוש, שמספק לגוף אנזימים חיים.

גלוטן – בשנים האחרונות פורסמו מחקרים רבים בארה"ב על הקשר בין תת פעילות בבלוטת התריס לרגישות לגלוטן.
רגישות לגלוטן יכולה להופיע בעוצמות שונות שחלקן אינן מתגלות בבדיקות הדם הסטנדרטיות לגילוי מחלת הצליאק – שהיא שיא הרגישות לגלוטן.
מניסיוני ומניסיונם של מטופלים רבים שטופלו אצלי במהלך השנים הימנעות מוחלטת מגלוטן האיצה את החזרה לאיזון של הבלוטה גם אצל מטופלים שאינם נוטלים תרופות קונבנציונאליות.
ההסבר לכך נובע מהעובדה שבמהלך השנים התזונה שלנו הפכה פחות איכותית, הגידולים החקלאיים יותר מודברים, וחקלאים רבים משתמשים בחומרים שונים להאצת הבשלת הצמחים, רבים אוכלים מזון מוקרן במיקרוגל וכו'.. מצב זה יצר שלל רגישויות למזונות אצל אנשים רבים.
רגישות לגלוטן גם הקלה שביותר גורמת לגוף לפתח תגובה נוגדת אלרגיה/דלקת ולדחות את החלבונים האלרגניים, חלבון הגלוטן דומה במבנו לחלבונים הקיימים בבלוטת התריס ולכן הגוף מזהה גם אותה כגורם אלרגני ותוקף גם את הבלוטה.
הפחתה בצריכת גלוטן לא תתן תוצאה בכלל, רק הימנעות מוחלטת תשפר את המצב.
אני מציעה לך לקחת חודש ניסיון ולהימנע מגלוטן לחלוטין, כמו כן מומלץ במהלך חודש הניסיון לנהל רישום כיצד הרגשתי היום ולבדוק מה השתנה בגופכם במהלך החודש הזה.
גלוטן קיים בדגנים הבאים: חיטה, שעורה, שיפון, שיבולת שועל וכוסמין.
אפשר לאכול במקום אורז ומוצריו, קינואה, תפוחי אדמה ודגנים אחרים שאינם מכילים גלוטן.

 

 

מומלצים:

דג סלמון, אבוקדו, אגוזי מלך וזרעי פשתן – עשירים בחומצות שומן מסוג אומגה 3,6 ו-9, החיוניות לתפקוד והמרצת פעילות המוח. (חשוב – לטחון או לשבור קלות את זרעי הפשתן דקות ספורות לפני האכילה, זרעי פשתן טחונים מתחמצנים מהר מאוד).
כורכום ושום – תבלינים המכילים נוגדי חמצון רבי עוצמה השומרים על תאי המוח.
גרעיני חמניות – עשירים באבץ.
תרד – מכיל חומצה אלפא ליפואית המגנה על תאי המוח
בזיליקום – ממריץ, מגרה ומעורר את פעולת התירואיד.

מומלץ גם להוסיף לתזונה רוזמרין וג'ינג'ר המשפרים את זרימת הדם הפריפרית:

רוזמרין הוא צמח בעל תכונות חיטוי חזקות במיוחד, מסייע בפירוק וסילוק של חומרי פסולת והצטברות רעלים ממערכת העיכול והכבד, עוזר בחיזוק ובנייה של זרימת הדם ההיקפית בגוף. בעל רכיבים נוגדי חמצון ובעלי תכונות אנטי דלקתיות, עוזר בהמרצה כללית, משפר את תחושת המיקוד והריכוז ותומך במצבים של תשישות פיזית ונפשית.
זנגביל (ג'ינג'ר) שורש הג'ינג'ר הינו צמח מניע ומחמם, העוזר בהמרצה כללית של תהליכים מטאבוליים בגוף, בהם זרימת דם ותהליכי עיכול (משפר חילוף חומרים ומגביר תהליכי עיכול וספיגה של רכיבים תזונתיים חיוניים במערכת העיכול), מגביר זרימת דם פריפרית ומביא לחמצון יעיל יותר והזנה של רקמות.

בדיקות

יש לערוך בדיקות דם כל 3 חודשים (רצוי מאוד לערוך בדיקה לפני תחילת טיפול מכל סוג שהוא).
חשוב לרשום את תאריך תחילת הטיפול ולבקש מהרופא בדיקת דם כ 3 חודשים לאחר מכן כדי לבדוק מה השתנה.
רצוי להשיג עותק של בדיקות הדם הקודמות לצורך השוואה בהמשך.

מה חשוב לבדוק?
TSH, Free T4 ובנוסף ברזל (Iron), ויטמין B12, Ferittin (מאגרי ברזל).

TSH) Thyroid Stimulating Hormone)
שם נוסף Thyrotropin
ה- TSH מגרה את בלוטת התריס (תירואיד) כדי שתיצור 2 הורמונים: T3 ו- T4 .
שני ההורמונים האלה שולטים על פעילות בלוטת התריס ואחראים על חילוף החומרים בגוף.
ערכים תקינים: 0.35-4.94 (Ug-dL)
ערכים גבוהים בד"כ מצביעים על תת פעילות בלוטת התריס (היפותירואידיזם) או תנגודת של הגוף להורמון (מחלת האשימוטו).
ערכים נמוכים עלולים להצביע על פעילות יתר של בלוטת התריס (היפרתירואידיזם), במקרה הזה משחרר המוח רמות נמוכות יותר של TSH.
תרופות המשפיעות על תוצאת הבדיקה: תרופות לבלוטת התריס, וכן ליתיום, אמיו – דארון, דופאמין, סטרואידים.

T4
שם נוסף Thyroxine.
ההורמונים T3 ו T4 מופרשים מבלוטת התריס כתוצאה מגירוי שביצע ההורמון TSH.
בלוטת התריס משמשת כמעין משאבה העושה שימוש ביוד לבניית שני ההורמונים האלה. ההורמונים משפיעים על כלל הרקמות וקובעים את קצב חילוף החומרים בגוף.
ערכים תקינים: 9-19 מיקרוגרם לדציליטר.
ערכים גבוהים עלולים להצביע על מחלת על גרייבס (מחלה אוטואימונית הגורמת להגדלת בלוטת התריס), על מחלת האשימוטו, על עודף צריכת יוד, על דלקת או גידול בבלוטת התריס ועל מחלות נוספות.
ערכים נמוכים עלולים להצביע על מחלת האשימוטו, על קרטנת (מחלה הגורמת לעיוותים בגוף), על תת פעילות של בלוטת התריס, או על גידול או פגיעה בבלוטת התריס (למשל לאחר ניתוח או הקרנות).

tryodothyronine) T3)
שם נוסף , free T3) FT3) – טרי-יודותירונין
טרי-יודותירונין או T3 נמצא בכמות קטנה יותר מאשר T4 אולם עוצמתו רבה יותר.
תירוקסין או T4 הוא ההורמון העיקרי שמייצרת בלוטת התריס והוא אחראי על הפעילות המטבולית הבסיסית. לאחר שה T4 חודר לתאים הוא הופך להיות טרי-יודותירונין (T3) לפני שהוא מפעיל את השפעתו.
גם T3 נמצא בדם כשהוא קשור לחלבון המכונה גלובולין הקושר תירוקסין נכנס לתאים וגורם לפעילות מטבולית. ה T3 החופשי מהווה רק אחוז קטן מכל ה T3 בדם, השאר קשור לגלובולין.
בבדיקה הרגילה (המכונה T3) בודקים את כל כמות ה T3 בדם, הן זו החופשית והן זו הקשורה לגלובולין.
רמת הגלובולין משתנה בתלות במחלות שונות או נטילת תרופות שונות, והבעיה היא שכאשר רמת הגלובולין גבוהה או נמוכה לא ידע הרופא אם התשובה מייצגת רמה גבוהה או נמוכה של T3 או של גלובולין. לכן מבצעים בדיקה מיוחדת לבדיקת מידת ההורמון החופשי (FT3) .
ערכים תקינים – 1.7-2.44

סימנים ראשונים המצביעים על בעיה הקשורה להורמון: חסר או יתר בהפרשת ההורמון עלולים לגרום להגדלה של בלוטת התריס. חסר בהורמון יביא לתת פעילות המתבטאת בהשמנה, עייפות, קושי להתרכז, עצירות, נשירת שיער, בעיות פוריות ואי יכולת לסבול קור. הפרשה מוגברת של ההורמון מתבטאת בבלט עין, ירידה במשקל למרות אכילה מרובה, הזעת יתר, רעד, אי יכולת לסבול חום, עצבנות ושלשולים.

איך אני יכולה לעזור לך?

בפגישה בת שעה אעבור איתך על בדיקות הדם שלך מהתקופה האחרונה, נשוחח על התזונה המתאימה לך ואתן לך רשימת המלצות תזונה נוספות לרשימה שפירטתי מעלה.
אייעץ לך אם לקחת תוספי תזונה המתאימים למצבך הנוכחי היכולים להאיץ את החזרה לאיזון ולעזור לבלוטה לשמור על תפקוד תקין לאורך זמן.
אלמד אותך מספר תנוחות יוגה המשפרות את תפקוד בלוטת התריס לתרגול יומיומי בבית, לקוחות שיהיו מעוניינים יוכלו להזמין שיעורי יוגה פרטיים בביתם/ במקום העבודה (באזור המרכז)
נשוחח גם על סוג הפעילות הגופנית המומלצת לך בהתאם למצב הבלוטה ולסגנון האימון המועדף עלייך.
אם יש לך שאלות נוספות, ניתן ליצור אתי קשר בטלפון 050-4412345 או במייל tali_taltula@yahoo.com 

משך הטיפול

זהו אינו טיפול חד פעמי וחולף אלא אימוץ הרגלי תזונה ופעילות גופנית שייטיבו עם תפקוד הבלוטה, מהירות התוצאה משתנה מאדם לאדם ותלויה במצב הבלוטה בתחילת הטיפול ובמצבו הפיזי הכללי של המטופל.
לאט לאט שמים לב לשינויים (המצוינים מעלה) וכשמרגישים שיפור מורידים כל פעם קצת את מינון התרופה (תמיד בהתייעצות מראש עם הרופא המטפל ולאחר בדיקת דם לשם מעקב אחרי המדדים).
במקרה של תת פעילות בבלוטת התריס מסוג האשימוטו – לרוב, לא ניתן להפסיק את נטילת התרופה הקונבנציונאלית לחלוטין, אך אפשר בהחלט לרדת במינון, לאזן את תמונת הדם ולהרגיש הרבה יותר טוב!!!

אני מלמדת שיעורי יוגה פרטיים בבית הלקוח (באזור המרכז) עבור אנשים המעוניינים בתרגול רציף ומחזק, כמו כן אני מטפלת בשיאצו להרגעת הגוף והחזרה לאיזון מהיר יותר.

כדי לקבל תוצאות משמעותיות הכרחי לאמץ הרגלי אכילה נכונים התומכים בתפקוד הבלוטה ולבצע פעילות גופנית לפחות 4 פעמים בשבוע, סוג הפעילות תלוי במצב הבלוטה, לייעוץ לגבי סוגי פעילות גופנית המתאימים למצבכם צרו קשר.

הסיפור האישי שלי

בגיל 16 התחלתי להרגיש עייפה מתמיד, התקשתי להתעורר בבוקר לביה"ס, הייתי חוזרת בצהריים ונרדמת מיד, מתעוררת בערב מכינה שיעורים, מתקלחת וחזרה למיטה.
במקביל התחלתי לעלות במשקל, השיער נשר, מצב הרוח היה ירוד, הציפורניים הפכו שבירות, החלו בעיות בעיכול וחולשה נוראית ברגליים.

הרופא פסק שאין לי כלום, ככל הנראה קפריזות של גיל ההתבגרות שנמשכו במשך שנתיים עד שבוקר אחד התעוררתי עם צוואר נפוח מאוד ואז נפל לאימי האסימון… תת פעילות בבלוטת התריס, ירושה מסבתי האהובה ז"ל.
הופניתי לאנדוקרינולוג שהחליט לחכות עם הטיפול עוד שנתיים, טען שלעיתים זה מתאזן מעצמו עם סיום הגדילה.

בסיום שירותי הצבאי (במהלכו אנדוקרינולוג שהופניתי אליו דרך הצבא עדיין התעקש שאין צורך בטיפול) שוב פניתי לאנדוקרינולוג שאמר לי "את צריכה להבין ולקבל את העובדה שאת בחורה חולה ושתצטרכי לקחת תרופות כל חייך" ורשם לי 50mg אלטרוקסין – התרופה היחידה שנרשמת לבעיות בבלוטת התריס – מכל סוג, היפר, היפו, האשימוטו מזה עשרות שנים.

כעסתי מאוד על ההגדרה הקשה שהוא הפיל עליי וזה מה שהניע אותי ללכת לחקור את העניין בעצמי.

בהמשך התגלה שהכדורים לא ממש משפיעים כראוי והעלו לי את המינון עוד פעמיים, כל פעם ב 25mg נוספים מה ששיפר מעט את תמונת הדם, אך לא הביא לאיזון מלא וגם לא ממש שיפר את התפקוד והתחושה הפיזית שלי.

במהלך השנתיים הראשונות בהן לקחתי אלטרוקסין פניתי למטפלים בדיקור, פורמולות סיניות צמחיות, רפלקסולוגיה, הומאופטיה ועוד.. חלק מהטיפולים החמירו את המצב וחלקם לא שינו אותו כלל אך אף טיפול שניסיתי לא שיפר את המצב.
כעבור שנתיים התחלתי ללמוד ארומתרפיה במרכז לארומתרפיה מסורתית י.ד. שלוס בע"מ תחת הדרכתו של מר חיים שלוס, מומחה לארומתרפיה ושימוש בשמנים אתריים, בעל שם עולמי, המתמחה בפיתוח פורמולות של שמנים ותמציות מחומרים טבעיים.
הידע הרב שצברתי גרם לי לנסות על עצמי טיפול בשמנים מחומרים טבעיים בלבד.
כעבור מספר ניסיונות הגעתי למרכיב המושלם והתחלתי לקחת את התמצית הצמחית, בתוך זמן קצר חזרתי להרגיש ויטאלית, מצב הרוח היה נפלא, המשקל התחיל לרדת, השיער צמח בחזרה, בדיקות הדם היו תקינות ושמחת החיים חזרה לחיי.
לאט ובהדרגה הפסקתי לקחת אלטרוקסין ועם הזמן גם את הטיפול בשמן.

אהיה כנה איתך ואומר לך שבתקופות מסוימות בהן מערכת החיסון ירודה (תקופות של מחלה למשל) או תקופות של לחץ נפשי/ משבר משמעותי יש לחזור לקחת טיפול קונבנציונאלי ואת השמן עד לאיזון בחזרה ושוב לאט לאט להוריד את המינון כשחוזרים להרגיש טוב בחזרה.
כמובן שיש להיות תמיד עם "יד על הדופק" ולשים לב לתחושות המתחוללות בגופך וכמובן לערוך בדיקות דם תקופתיות.

במהלך השנים נתתי את הטיפול הטבעי לקרובי משפחה, חברים ומטופלים הסובלים מתת פעילות בבלוטת התריס, הם דיווחו לי על הרגשה נהדרת, ללא שום תופעות לוואי וירידה למינון נמוך מאוד או הפסקה לחלוטין של נטילת טיפול תרופתי ועם זאת על בדיקות דם תקינות המעידות על שיפור בתפקוד הגוף והבלוטה.

חשוב להבין כי יש לתת תשומת לב רבה לשינויים התזונתיים הנדרשים על מנת לתת לבלוטת התריס את המצב האידאלי ולעזור לה בתהליך ההתחזקות.
רצוי מאוד לשנות את האטמוספירה הכללית של חייכם לאורח חיים רגוע יותר ולהוסיף תרגול של פעילות גופנית מספר פעמים בשבוע.

ברצוני להודות למר חיים שלוס על הידע הנפלא שהעניק לי ועל התשוקה לחקירת הטיפול באמצעות שמנים אתריים.

זה הזמן שלך לעשות את הצעד הזה עבורך, להרגיש טוב יותר ולהשתחרר מהתלות בהורמון סינטטי!

אני לרשותך בכל שאלה בטלפון או באימייל.

אשמח לקבל את תוצאות בדיקות הדם שלך במייל, זה יכול לעזור לי לייעץ לך באופן מדויק יותר.

בהצלחה
טל